Piroscipőben - A jövő elkezdődött!


2018. április (2)
2018. március (5)
2018. február (3)
2017. december (2)
2017. november (4)
2017. október (3)
2017. július (3)
2017. június (4)
2017. május (4)
2017. április (3)
2017. március (5)
2017. február (5)
2017. január (1)
2016. december (2)
2016. november (1)
2016. október (1)
2016. szeptember (1)
2016. augusztus (2)
2016. június (2)
2016. május (2)
2016. április (2)
2016. március (1)
2016. február (1)
2016. január (5)
2015. december (4)
2015. november (2)
2015. október (1)
2015. szeptember (1)
2015. augusztus (2)
2015. július (2)
2015. június (2)
2015. május (2)
2015. április (2)
2015. március (2)
2015. február (10)
2015. január (3)

Címkefelhő


ajándék barátság bizalom boldogság bonbon Budapest cipő csokoládé cél egészség első benyomás emlék férfiak főnök gyerekkor gyermekonkológia gyógyulás hatékonyság hivatás idő időbeosztás inspiráció jövő kaland kapcsolat karrier kihívás kisugárzás kitartás kommunikáció kreativitás közösség különleges magassarkú metropolisz mosoly motiváció mozgás munka munkahely nevetés nyitottság nyár nőiesség nők pihenés Rotterdam részmunkaidő segítő siker szenvedély szerelem szeretet színház Születésnap találkozás tapasztalat teljesítmény Thaiföld tisztelet tudatosság utazás verseny visszatekintés várakozás zene állásinterjú álláskeresés élet élmény érzelmi intelligencia önbizalom önismeret öröm
Nyitólap • Cikkek • A jövő elkezdődött!

A jövő elkezdődött!

2017-06-10 14:00

A munkaerőpiac néhány éve folyamatosan változik. Hogy mire számíthatunk a jövőben, és hogyan készülhetünk fel az új trendekre, arról egy tapasztalat szakembert kérdeztem. Izgalmas időszak elé nézünk!

A munkaerőpiac napról napra is tapasztalható változásai jelentősen átírták a területen korábban érvényes szabályokat, megszokott gyakorlatokat. Az új irányok friss és kreatív hozzáállást kívánnak az álláskeresőktől és a munkaadóktól egyaránt.

A türelem állást terem

A gyakran emlegetett munkaerőhiány világszintű probléma. Ezzel párhuzamosan azonban az álláskeresés hosszabb időt vesz igénybe, mint eddig. 2007-ben egy hónap alatt el tudtuk helyezni az álláskeresőket, ma ehhez átlagosan három hónapra van szükség, akár pályakezdőről, akár tapasztalt szakemberről van szó, sőt, vezetői pozícióban nem ritka a hat-tizenkét hónap sem. Mindennek hátterében a lassuló globális gazdasági növekedés áll, a cégek sokkal megfontoltabbak, ha új munkaerőről van szó” – foglalja össze Patai Krisztina, aki a piac mindkét oldalát jól ismeri, ugyanis egy évtizede gyűjti tapasztalatit a toborzás és a személyes karrier-tanácsadás területén.

Patai Krisztina

Az IT szektorban jelenleg közel huszonkétezer betöltetlen állás van, de a legnagyobb munkaerőhiány elsősorban a kékgalléros területeken mutatkozik. „Gyári dolgozóból nagyon kevés van, ahogy felszolgálót, eladót és képzett hentest is nehéz találni” – emeli ki az egyik fontos problémát a szakember. Hozzáteszi: „öt éven belül forradalmi változás várható hazánkban, ugyanis a „baby-boomer” generáció tagjai akkor mennek majd nyugdíjba, a kellő utánpótlás viszont hiányzik.

A munka új terepei  

A szaktudás, a speciális ismeretek jelentősen felértékelődtek. „Nem ritka, hogy a cégek külföldön toboroznak pályázókat, vagyis a munkaerőpiac határai messze túlnyúlnak az országhatárokon. Aki szakmai fejlődésre vágyik, a testhezálló kihívásokért akár a költözést is vállalja. Ha valaki például mérnökként szeretné beteljesíteni karrierjét, Kínában, a gyártás fellegvárában találhatja meg a számítását, ahogy az IT szakemberek Szilícium-völgyben alkothatnak marandót. A külföldi lehetőségeket sok fiatal ismeri fel, akik a mesterképzést már távoli egyetemeken végzik, és várhatóan külföldön is fognak elhelyezkedni” – mutat rá az erősödő trendre Krisztina.

Az állami és multinacionális szektor mellett a Start up cégek is a piac egyre fontosabb szereplőivé válnak. Ugrásszerűen nő azoknak a száma is, akik a hagyományos irodai kereteken túl építik karrierjüket, mivel az online eszközök ezt egyre inkább lehetővé teszik: jelenleg félmillió szabadúszó munkavállalót tartanak számon világszerte, amely szám egy éven belül akár a négyszeresére is emelkedhet. Sokan külföldi projekteken dolgoznak, közösségi irodában vagy épp digitális nomádként végzik a munkájukat” – fejti ki a karrier-coach.

A digitalizáció hatásai

A negyedik ipari forradalom szemtanúi lehetünk. „Amely munkaköröket le lehet, azokat le fogják programozni. Csupán idő kérdése, hogy a cégeknek mikor lesz erre kerete. Elsősorban azokról a szakmákról van szó, amelyekben kevés a hozzáadott érték, behatárolt szabályrendszer szerint működnek és könnyen leírhatóak valamilyen algoritmus mentén” – hívja fel a figyelmet a szakember.

Már ma is léteznek olyan cégek, ahol nem recepciós fogadja a vendégeket, hanem egy online beléptető rendszer. Krisztina szerint ez a tendencia biztosan erősödni fog: „bár az érintett területeket csak megjósolni lehet, de valószínű, hogy a postások, a kasszások és a könyvelők munkáját az első között fogják leprogramozni, és valamennyi adminisztratív feladatkörre is igaz lesz ez. De a folyamat valójában már évekkel ezelőtt elkezdődött, ugyanis szinte minden szakmának vannak olyan folyamatai, amelyek automatizálása már megtörtént. Ezek a trendek növekvő munkanélküliséghez vezethetnek, amit felkészüléssel, speciális szaktudással ellensúlyozhatunk.

Mindenkit érint

A szakértő úgy látja, vége a lineáris karrier-utaknak: „a korábbi életpályamodellek, amikor például egy könyvelőből az előrelépések nyomán pénzügyi vezető lett, valószínűleg a jövő munkavállalói előtt már ismeretlenek lesznek.  Egyrészt, mert egy-egy szakma rendkívül gyorsan változik majd, másrészt pedig a dolgozók tudatossága, kíváncsisága is nő, aminek nyomán egyre több a pályaelhagyó, karrierváltó.

Egyedül az egyén felelőssége, hogy lépést tartson a fejlődéssel, hogy képezze önmagát. „Fókuszba kerül a személyes márkaépítés. A kreativitás, az exponenciális gondolkodás lesz a sikeres karrier kulcsa.  Elengedhetetlenné válik a kiemelkedő informatikai tudás minden szakmában, és az angol nyelven túl valamilyen speciális nyelvismeret” – összegzi a karrier-tanácsadó.

Bár az előrevetített folyamatok még távolinak tűnnek, érdemes felkészülten tekinteni a jövőbe. Ha most keresünk állást, legyünk mindig naprakészek szakterületünkön, hogy kitűnhessünk a jelentkezők közül. Figyeljünk a legfrissebb állásokra vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. De ne álljunk meg itt, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, hogy biztosan ne maradjunk le a számunkra legmegfelelőbb munkáról!

Eredeti megjelenés: www.professsion.com

Címkék:
       


Grafika: ZuzuDesign