Piroscipőben - Kilenc szemüveg


Nyitólap • Cikkek • Kilenc szemüveg

Kilenc szemüveg

2015-08-25 10:20

Miért nem viszed le soha a szemetet? – Leviszem! – De ne most, félig van. – Akkor miért most szólsz? – Mert elegem van abból, hogy mindig nekem kell levinnem… – De akkor szólj, amikor le kell vinni. Nem figyelhetem állandóan a kukát…

Talán sokaknak ismerős a szituáció, de legalábbis volt már részük nagyon hasonló, esetleg más témát boncolgató párbeszédben. Amikor úgy tűnt, hogy a másik egy lusta, megbízhatatlan alak, akit mindig nógatni kell, mert nem figyel arra a számunkra fontos dologra. Vagy az ellentétes nézőpontból: amikor a másik állandóan szekál valamiért, ami egyszerűen csak kimegy a fejünkből, mert annyi mindenre kell odafigyelnünk… A végeredmény pedig mindkét félben valamilyen visszatérő, kellemetlen érzés.

A jó hír, hogy van megoldás, amely messze túlmutat a házimunkát beosztó, ideig-óráig működő táblázatokon. A konfliktus oka ugyanis mélyebben, az érzelmi intelligencia szintjén keresendő. Az EQ, vagyis az érzelmek érzékelésének és megértésének képessége, döntő hatással van emberi kapcsolataink és önmagunkkal való viszonyunk minőségére. Ahogy sok más képesség fejleszthető, úgy igaz ez az EQ-ra is. A fejlesztés legproduktívabb eszköze az enneagram.

Az enneagram három alapérzelem és három életvezetési stílus mentén kilenc karaktert ír le. Így az öntudatlan, belső hajtóerőnket éri tetten, amely áthatja érzéseinket, gondolatainkat és tetteinket. Eszerint kilenc, egymástól különböző, mégis teljesen helyes viselkedésmód, vagy úgy is fogalmazhatunk, hogy az egyes karakterek szemüvegén át nézve, kilenc különböző világ létezik… A módszer hatékonyságának titka, hogy nem csak jellemzi a típusokat, de irányt is mutat az együttműködésre és változásokra. Márpedig a legtöbben pont erre vágyunk: jobban működni, jobb kapcsolatokban élni. Ezért jött létre a Karaktered.hu.

Az oldal hazánkban elsőként interaktív online EQ-tréninget kínál, mégpedig ingyenesen. Ebből a cél is következik: minél többek számára elérhetővé tenni a módszert és kulcsot adni az emberekhez. Ezáltal számtalan élethelyzetünkre, ismétlődő konfliktusunkra kapunk választ, mi több, megoldási stratégiát. Amikor ugyanis elégedetlenek vagyunk egy kapcsolattal, általában mást kapunk, mint amit várunk. Az enneagram egyrészt abban segít, hogy megmutatja, felesleges cseresznyére vágynunk, ha egy szilvafa alatt ülünk, másrészt abban, hogy észrevegyük, milyen csodás gyümölcs is a szilva. Sőt arra is rámutat, hogy magunktól se várjunk cseresznyét, ha szilvák vagyunk. Ha harmóniába kerülünk önmagunkkal, az garantáltan pozitív hatással lesz a környezetünkre is.

Cappuccino_trening

A Capuccino online tréningen résztvevők számtalan „aha-élményen” keresztül ismerhetik meg belső mozgatórugóikat és vakfoltjaikat, az önismereti út pedig érzékelhetően jobb kapcsolatokhoz is vezet. Könnyebb lesz az élet, mert megértjük, párunk/gyermekünk/főnökünk miért szöszmötöl órákig számunka felesleges dolgokkal, miért kérdez, ahelyett, hogy válaszolna vagy miért zajos és kelt sokszor feltűnést… Mindehhez nem kell más, mint internetkapcsolat, kétszer másfél óra figyelem, és esetleg egy habos kapucsínó. A tréning interaktív, ezért a videó bejátszások, filmrészletek, magyarázatok között bármikor feltehetjük kérdéseinket.

Magyar Judit, Bedő Márta és Török Zsófia trénerek több mint … évnyi tapasztalatukkal kalauzolnak el bennünket az érzelmi intelligencia világában. Nemcsak tanítják az enneagramot, de mindennapjaikban is útmutatásul szolgál. Judit szavaival: „Az Enneagram szemüvege számomra láthatóvá tette azokat az emberi értékeket mind magamban, mind másokban, melyek addig rejtve voltak. Ezt a képességet szeretném minél több emberben újra előhívni, hisz születésünktől ott van mindannyiunkban.”

A habos ízelítő bizonyosan újabb és újabb önismereti kalandra csábít… A kalandozáshoz pedig kiváló terep az ingyenes Hotline felület. Olyan, folyamatosan bővülő, enneagram tudásbázis, ahol lehetőség nyílik a tréningen tanultak gyakorlására, szakértő válaszolja meg a felmerülő kérdéseinket, illetve az ismeretek tovább bővíthetők a közösen összegyűjtött tanulságos esetek mentén. Mindezeken felül pedig egy nyitott, érdeklődő közösség részévé is válhatunk, amelynek jelenleg már több, mint 5700 tagja van.

Ha tudásunkat tovább érlelnénk, személyes tréningek jelentik érzelmi intelligenciánk fejlődésének következő állomásait. A Vino Blanco a biztos alapokat adja: valódi interakciókon és számtalan példán keresztül teszi igazán kézzelfoghatóvá számunkra a kulcsokat a kilenc karakterhez. A kiteljesítő zamat emberi kapcsolatainkhoz, akárcsak egy finom pohár fehérbor vacsoránk mellé.

A Vino Tinto az összeérlelt aromák gazdag tapasztalati élményét nyújtja. A mesterkurzus célja, hogy a megszerzett kulcsok profi használójává váljunk, és ösztönösen másképp szóljunk a különböző típusokhoz. Szituációs gyakorlatok és személyes élmények elemzése teszi igazán élővé enneagram nyelvünket.

Minden rendelkezésünkre áll tehát egy felismerésekkel teli önismereti társasutazáshoz. De vigyázat, bódító! Aki egyszer belekóstol, biztosan nem akarja nélküle folytatni mindennapjait.

A pr cikk eredeti megjelenése: www.karaktered.hu

Címkék:




       


Grafika: ZuzuDesign